Did You Know? Part 1: Water, Sanitation and Hygiene

Content Table

1. How many people worldwide still lack what many of us take for granted: access to adequate sanitation?

2.0 billion

2.5 billion

3.0 billion

Answer = 2.5 billion (or about 37% of the population)
Sanitation for All

2. On average, how many children under age 5 die each year due to the preventable and treatable disease diarrhea?

500,000 

750,000

1 million

Answer = 750,000 (Diarrhoeal disease is the second leading cause of death in children under five years old. A significant proportion of diarrhoeal disease can be prevented through safe drinking-water and adequate sanitation and hygiene.
WHO Fact Sheet: Diarrhoeal disease

3. How many lives could be saved every year if everyone washed their hands with soap?

500,000

1 million

2 million

Answer = 1 million
Curtis V, Cairncross S (2003) Effect of Washing Hands With Soap on Diarrhoea Risk in the Community: a Systematic Review, Lancet Infectious Diseases 3: 275-281

4. How many people worldwide habitually defecate in the open?

1.0 billion

1.5 billion

2.0 billio

Answer = 1 billion (The proportion of the global population that resort to open defecation declined from 24 per cent in 1990 to
15 per cent in 2011. Still, over one billion people lack sanitation facilities and continue a practice that poses serious health and environmental risks to themselves and entire communities.

WHO/UNICEF Joint Monitoring Programme for Water Supply and Sanitation
Millennium Development Goals Report 2013

5. The absence of clean and private sanitation facilities in schools discourages girls and young female teachers from attending school. As a result, how much school time is missed out?

5 %

10 %

20 %

Answer = On average, 10%-20% 
WSP Hygiene, Sanitation and Water Toolkit

6. What is the most cost-effective disease control intervention?

Safe drinking water

Latrine construction

Hygiene promotion

Answer = Hygiene promotion
Laxminarayan R, Chow J, Shahid-Salles SA (2006) Intervention Cost-Effectiveness: Overview of Main Messages

7. A number of studies indicate strong links between sanitation coverage and a range of sectors that drive economic growth. For both social and economic development, sanitation is an excellent economic investment. What is the projected average return on investment?

$1.25 for every dollar invested

$2.50 for every dollar invested

$5.50 for every dollar invested

Answer to = $5.50 for every dollar invested
Sanitation for All

8. Where was Community-Led Total Sanitation (CLTS) first developed?

India

South Africa

Bangladesh

Answer: Bangladesh (CLTS is an innovative methodology for mobilizing communities to completely eliminate open defecation. CLTS focuses on the behavioral change needed to ensure real and sustainable improvements)
www.communityledtotalsanitation.org ===

9. Who said: "It is science alone that can solve the problems of hunger and poverty, of insanitation and illiteracy, of superstition and deadening of custom and tradition, of vast resources running to waste, or a rich country inhabited by starving poor... Who indeed could afford to ignore science today?"

Mahatma Gandhi

Jawaharlal Nehru

Kenneth Kaunda

Answer = Jawaharlal Nehru

Related Publications

Designing Wastewater Systems According to Local Conditions - David M Robbins 
Publication Date: Jan 2014 - ISBN - 9781780404769

WaterWiki Newsletter

Share the WaterWiki

Share the WaterWiki!

Add this button to your site to share the WaterWiki with your users. Just copy and paste the HTML code below into your website.

WaterWiki